Hakkımızda

1800’lü yıllarda, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin yer şekilleri, bitki örtüsü, iklimi; tarım ve hayvancılığa elverişli olmadığı için yöre halkının bir kısmı geçimini sağlamak amacıyla komşu ülkeleri tercih etmiştir.


Abdulhamit Tarakçı ve oğlu Hurşit Tarakçı, Çamlıhemşin’in bu zor hayat şartlarını göz önünde bulundurarak Moskova’ya gitmiş ve burada fırıncılık yaparak ticari hayata adım atmıştır. Yıllarca bu alanda çalıştıktan sonra, memleketi Çamlıhemşin’e dönmüş ve fırıncılık mesleği babadan  oğula geçerek devam etmiştir. 


Önce İsmail ve Yunus Tarakçı kardeşler ile devam eden bu uzun yolculuğa, Tevfik ve Mehmet Ali Tarakçı kardeşler de katılmıştır.Moskova’dan ayrılarak güneye, Karadeniz sahil şeridine inip Yalta’da baba mesleği olan fırıncılıktan pastacılığa doğru bir geçiş yapan Tarakçı kardeşler "Vatan Pastanesi”ni açmışlardır.


Genellikle Rusya’nın ileri gelenlerinin kümeleştiği bu yörede, gelen talepler doğrultusunda ikinci bir pastane daha açarak "Dilber Pastanesi”ni faaliyete geçirmişlerdir. Tarakçı kardeşler, ticaret hayatında daha da güçlenerek, babalarından aldıkları bayrağın çıtasını her geçen gün daha da yükseltmenin gururunu yaşamışlardır.


Tarakçı kardeşlerin gücü Rus ihtilaline hatta 1928’lere kadar devam etmiştir. Fakat söz konusu ihtilal nedeniyle, mülklere el konulacağı anlaşılınca Türkiye’ye dönmenin yollarını aramaya başlamışlardır. Kardeşlerden İsmail Tarakçı, büyük güçlükler atlatıp Rusya’dan ayrıldıktan sonra Samsun’a yerleşerek "Ulus Pastanesi”ni açmıştır. Daha sonra yanına gelen kardeşi Mehmet Ali Tarakçı meşaleyi kendisinden devralmıştır.


Mehmet Ali Tarakçı ve kardeşi Tevfik Tarakçı pastacılık sektöründe birçok yenilik yapmış, daha sonra Tevfik Tarakçı ticaret hayatını yalnız devam ettirmeye karar vererek "Sümer Pastanesi”ni açmıştır.


Dedelerinin fırıncılıkla başlayan ticaret hayatını artık babaları ve amcalarından öğrenen Besim Tarakçı ve İbrahim Tarakçı Ankara’ya giderek aile mesleğini III. Kuşağı olarak "Kartal Pastanesi”ni açıp, daha sonra ticaret hayatını "Musuri Lokantası”nı açarak devam ettirmiştir.


1948 yılında İbrahim Tarakçı Ankara’da "Meram Pastanesi”ni açarak, daha sonra kardeşi Bülent Tarakçı ile birlikte pastanecilik serüvenini sürdürmüştür. Burada uzun yıllar çalışan Bülent Tarakçı, kardeşi Günhan Tarakçı; Hüseyin ve Bekir Kutlu ile birlikte 1959 yılında Akay’da "Funda Pastanesi”ni açmışlardır.


Akay’daki Funda Pastanesi’nin Çankaya ve Gaziosmanpaşa şubelerini açarak pastane zincirlerini genişletmişlerdir. 1984’te Ağabey Bülent Tarakçı’nın vefatından sonra, çocukları daha sonra AŞTİ’de "Funda Pastaneleri”nin bir başka şubesini açmışlardır.


Modernlik vizyonunun benimsenmesi ile bir takım değişikliklere giderek "Funda Pastaneleri”nin G.O.P şubesinin konseptini özüne bağlı kalmak kaydıyla değiştirmişlerdir. Son olarak 2010 yılında Çayyolu Yaşamkent ve 2018 yılında Ümitköy Galleria şubesiyle hizmet vermeye devam etmişlerdir.


Moskova’da Hurşit Ağa ile başlayan serüven, yıllar sonra bile torunları tarafından hala güçlü bir şekilde devam etmektedir. TARAKÇI Ailesi öyküsü elbette ki burada bitmeyecek, ailenin gelecek kuşakları devraldıkları bayrağı iftiharla taşımaya devam edeceklerdir.


Tıpkı Hurşit Ağa’nın çocuklarına ve torunlarına devrettiği gibi… Uzun yıllar devam eden bu serüvende, hep yanımızda olan sizlere

Keyif, huzur ve leziz tatların bir arada olduğu bir mekan yarattık.


Nice yıllar bu keyfi birlikte yaşamak dileğiyle…


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.